Vyjádření českolipské nemocnice k článku v Mladé frontě DNES ze dne 10. listopadu 2003

Archiv
Verze pro tisk |

Stejně tak následnou nekompetentní interpretací faktů z ryze odborné, více než čtyřicetistránkové, zprávy konzultační firmy M. C. TRITON. Tuto zprávu Liberecký kraj 6. 11. neočekávaně zveřejnil na své internetové stránce a odtud její dílčí části začala využívat další média. Neměli jsme možnost zprávu oponovat, což přitom bylo součástí ujednání se zástupci Libereckého kraje i firmou M. C. TRITON.


Pouhé shrnutí jen malé části, z kontextu vytržených a neúplných informací z tak citlivé oblasti jakou je léčebná péče, považujeme za velice politováníhodné a zcela neodpovědné. Vede totiž pouze k dalším dezinformacím a k šíření poplašných zpráv. Nechceme nyní reagovat na každý bod - na jednotlivé, mnohdy subjektivní dojmy a postřehy - obvykle jednoho „kontrolora“, ale rozhodně odmítáme jedno: Bezpečnost našeho klienta – pacienta ohrožena není.


Zdravotnická dokumentace je u nás vedena na všech odděleních pečlivě, komplexně a je také průběžně kontrolována. Je pravda, že nejsme nositeli normy ISO 9001, jako tomu například je v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Zavádění těchto norem je nad naše finanční možnosti. Přesto jsou léčebné výsledky, zejména na klíčových odděleních, velmi dobré a srovnatelné s renomovanými pracovišti jinde.


Bez ohledu na letité ekonomické obtíže nemocnice slouží lidem celého okresu na velice slušné odborné úrovni. Proto nám není zcela zřejmé proč je neustále zatahována do her politiků a médií. Na tyto způsoby a politiku v konečném důsledku doplatí především pacienti z Českolipska.


Vzhledem k okolnostem jsme požádali redakci o zveřejnění omluvy a zároveň jsme se rozhodli využít zákona, který pamatuje na případ, kdy někdo o někom veřejně sdělí nepravdu a dopouští se tak trestného činu pomluvy. V případě nemocnice, která slouží potřebám 110 tisíc obyvatel, z nichž část zpráva znepokojila, pak rovněž šíření poplašné zprávy.


Zde je možno si přečíst článek Mladé fronty Dnes.

Nahoru