Tam vedle

Verze pro tisk |

Nedávno jsem se potuloval Kokořínskem a Českým středohořím s kamarádkou z dětství a mladším synem, dostali jsme hlad a já říkal: "Nejblíže je Dubá, ale tam chcípl pes, tam se nenajíme." Opak byl pravdou.

V Dubé již od konce roku 2008 funguje bar - restaurant Josefa a Mirky Maškových s názvem Tam vedle. Bylo takřka plno, jak na zahrádce, tak uvnitř, ale tři místa pro nás bystrá servírka nalezla. Bylo už dlouho po poledni, přesto nás upozornila, že ještě zbývá po jedné porci kachny, smaženého sýra a plátku vepřového. Vyšlo to skvěle - já měl chuť na drůbež, kamarádka na plátek a syn nepohrdne smažákem s hranolky nikdy. Perfektně jsme si pochutnali. Bohužel v době návštěvy jsem neuvažoval o napsání tipu, takže jsem si neudělal poznámky ani fotografie. Nevadí, říkal jsem si, sem určitě ještě někoho pozvu a údaje si doplním.
Leccos se dá vyčíst i z webové prezentace (zde). Skvělý je například on-line jídelní lístek s originálními sekcemi: Co na dvorek nám přilétlo (Prsíčka Kung-Pao za 120 Kč), Soused v chlívku neuhlídal (Smažená panenka s citronem a brusinkami za 140 Kč), Žádná tuhá kr... (Stroganoff za 180 Kč) či Nepapá masíčko (Brokolice zapečená v sýrové omáčce za 105 Kč). V lístku bohužel chybí nabídka hotovek a piva. Nealkoholické nápoje jsou made in Coca Cola (většinou 0,2 l za standardních 25 korun).
Nadešel čas, kdy se Dubá opět hodila za cíl cesty. Na internetu je inzerována sobotní otvírací doba od 11 hodin dopoledne. A zklamání: na vrátkách řetěz a aktuální cedule hovoří o otvíračce od 17 hodin.
Takže nyní trochu navařím z vody, neboť by mi bylo líto, kdyby podnik skončil v zapomnění. Víte, jak to u nás v kraji bývá: restaurace zazáří a pak její úroveň jen klesá a klesá…


Kuchyně neměla chybu, prostředí trochu stísněné, ale jinak na Dubou luxus. Ve vedlejší místnosti byl salonek s audiovizuální technikou, i venku bylo možné připojit se na zdejší wi-fi síť. Ta byla zároveň příčinou námi sledovaného konfliktu. Venku zasedla skupinka lidí, kteří si objednali jen čaj, jinak více méně jen surfovali a debatovali. Majitel restaurace je mírně řečeno vyprovodil, přičemž vůdčí skupiny se nechtěl nechat a před celou hospodou ho zpucoval. O jisté aroganci majitelů může hovořit i neaktuálnost informací na netu. Vždyť já s restaurací počítal jako s tutovkou. Mohl jsem se samozřejmě informovat i jinou formou, ale proč? Každopádně jsem to zkoušel aspoň e-mailem, ale ten se mi vrátil.


Přestože závěr vyzněl trochu negativně, restauraci Tam vedle doporučuji jako jedno z nejlepších míst k najedení se na Českolipsku. Bohužel nyní jen ve večerních hodinách (viz fotografie). Pokud pojedete od České Lípy, naleznete podnik v centru po pravé straně, v boční uličce vedoucí do Dřevčic a Holan. 
Pro tentokrát jsem vzal zavděk restaurací U Nováků, ale o tom zase někdy příště.

Nahoru