Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

Kdo vymůže pět milionů ... a za kolik?

Archiv

Od 1. ledna proto začne pro městskou policii nezaplacené pokuty vymáhat specializovaná firma.


Nezaplacené pokuty zatím vymáhají pracovníci finančního odboru radnice, jejich úspěšnost je ale malá. Specializovaná firma se zaměří na dlužníky za posledních pět let. Vzejde z výběrového řízení a odměna pro ni bude představovat nejvýše čtvrtinu ze získaných peněz.


Podle zástupce ředitele městské policie Antonína Doležala udělí strážníci průměrně 20 pokut denně. Jde převážně o částky mezi 200 až 300 korunami. Nejvyšší pokutu, 4000 korun, strážníci dali motoristovi za parkování na místě vyčleněném pro invalidy.


"Přibližně čtyři pětiny přestupků se týkají dopravy, jedná se hlavně o špatné parkování," uvedl Antonín Doležal. Zbytek tvoří přestupky proti veřejnému pořádku, například volné pobíhaní psů bez košíků, jejich venčení na nepovolených místech nebo rušení nočního klidu a jiné výtržnosti.


Policisté pokutují lidi také za znečišťování města. Někteří obyvatelé si například pletou hlavní českolipské náměstí s veřejnými toaletami. Městští policisté mohou ukládat blokové pokuty do výše 1000 korun. Pokud však řidič zaparkuje neoprávněně na místě pro invalidy, hrozí mu, že přijde až o 5000 korun.


"V minulosti nám přímo na místě pokutu zaplatily zhruba dvě třetiny lidí, v současné době jen o něco více než jedna třetina," upozornil Antonín Doležal.


Ve čtyřicetitisícové České Lípě pracuje u městské policie 35 zaměstnanců, v přímém výkonu služby je 32 strážníků.