Jamaica v Crystalu

Archiv
Verze pro tisk |

Od sedmi hodin se v sálu KD začaly scházet skupinky lidí. Neznali se, ale všechny spojovaly barvy, proužky, korálky, dredy či něco podobného na hlavě. Všichni reggaechtiví fanoušci, kteří se již nemohou dočkat červencového festivalu, využili mimořádné nabídky - koncertu uspořádaného při příležitosti zahájení předprodeje lístků na již šestý žizníkovský festival Reggae Ethnic Session.


Přibližně hodinku probíhalo „zahřívání“ hudbou z CD a projekcí z loňského ročníku žizníkovského festivalu. Pak se na pódiu objevili moderátoři večera George a Nelly, aby uvedli děčínskou kapelu Papaya Days. Tito nás asi hodinu těšili svou positive music vibration, při které jsme se všichni krásně roztančili.


Nabídka lístků za poloviční cenu na červencový Žizníkov přitahovala. Ještě lákavější ale bylo vyhrát dva lístky na celý třídenní žizníkovský festival v hodnotě téměř 1000 Kč při přestávkových soutěžích. Otázky jako „Kolik kapel a DJů vystoupí při Reggae 2005?“ nebo „Kdy se narodil Bob Marley?“ byly hravě zodpovězeny. Při správné odpovědi „48“ nebo „6.2.1945“ si vítěz mohl přebrat vstupenky od pravého Jamajčana. Na dotaz „Od kolika hodin a který den bude na festivalu hrát Macka B.?“ uspěla i naše skupinka. Účastnice z Jičína takové štěstí neměly. Ale rozhodně jim to prý nezabrání, aby se tradičně zúčastnily.


Zahrát a zazpívat přijeli i pražští Green Smatroll, sami se označující za strange ska band. Při jejich „skáčku“ jsme si skvěle zařádili. Bylo jistě zajímavé pozorovat tančící lidi, kteří si tuto kapelku vyloženě užívali. Kdo neřádil na parketu, bral posilující kúru v baru.


Konečně se na scéně objevili výteční Švihadláci. Tato skupina působí na české reggae scéně ve více či méně stejné sestavě již od roku 1983, kdy začínala v Mladé Boleslavi. Samozřejmě nás dle očekávání velice dobře bavili a končili překvapivě až jednu hodinu po půlnoci. Pro nenasytné pokračoval koncert až do časných ranních hodin, když správný rytmus udržoval DJ Cool.


Zasvěcení se určitě příjemně naladili a dny do 1.července budou nedočkavě odškrtávat v kalendáři. A vy, nováčci, věřte, že kus oblohy, slunce či měsíc nad hlavou je to, co k reggae patří a právě v Žizníkově to chybět nebude.

Nahoru