Georgia Slunečná

Verze pro tisk |

Vedle hostince Slunečná, který jsme spolu kdysi navštívili (zde), funguje ve stejnojmenné obci už více než rok restaurace Georgia.

Hned naproti kostelu byla dlouhá léta zavřená hospoda. A když byla otevřená, bylo lepší se jí vyhnout. To už neplatí. Minimálně kvůli jídlu se vyplatí na kopec nad Lípou vyjet. Provozovna prošla kompletní rekonstrukcí a nabízí reprezentativní prostředí. Nejen pro běžné posezení u kávy, piva či večeře, ale i nebežné při oslavě svatby či promoce. Nový nábytek, bar, krb. Trochu mě mrzí, že v době mé návštěvy se v restauraci vystřídali jen čtyři další lidé, takže jsem měl poněkud stísněný pocit.


Nejprve jsem poseděl pod příjemnou pergolou. Servírka mi okamžitě přinesla polštářek. Září už je ale po setmění chladné, takže jsem se po pár minutách přesunul dovnitř k příjemně sálajícímu krbu. Prostorná místnost nabízí 35 míst, k dispozici je i malý sál.


Pokud chcete na Slunečné přenocovat, stačí zaplatit sedm stovek za dvoulůžkový pokoj. Podle knihy hostů toho využívají například lidé, kteří si chtějí zabruslit po cyklostezce Varhany.
Začnu největším průšvihem: na natočení piva jsem čekal skoro dvacet minut. Jednalo se o desítku Gambrinus za dvacet dva korun. Byla příšerná! Musel jsem ji vrátit a dát si raději nealko (Birell za stejnou cenu). Kromě těchto piv je v nabídce ještě G 12 za dvacet čtyři korun. Po mně si dával pivo ještě jeden host a zvládl ho. Tak buď jsem odnesl nějaké první trubkové anebo měl lepší žaludek. Zajímavě vypadají v nabídce koktejly: Margarita jahodová, Mojito, Piňa Colada či Georgia (vše za sedmdesát korun).
Jak jsem musel pohanět pivo, tak musím pochválit kuchyň. Šel jsem do grilované cukety se žampiony a hermelínem. Vynikající: perfektně sladěná chuť, na neuvěřitelně tenko nakrájené suroviny. Možná jen kousky hermelínu ve směsi působily trochu humpolácky, ale dodávaly chuť jinak nepříliš výrazné cukýně. Jednoduchý recept i na doma ... když trefím koření. Dostatečně velká porce stála 75 korun. Doplnil ji řecký salát za 55 kaček. Pokud jste velcí jedlíci, tak třeba kuřecí speciality se pohybují od stovky (obligátní broskev, sýr) po sto třicet korun za zapečené palačinky s kuřecím masem, špenátem a sýrem. Více fantazie kuchař uplatnil u specialit vepřových. Za sto pade by mě možná nalákala grilovaná panenka potíraná BBQ omáčkou s restovanou kukuřicí a fazolovými lusky.
Na závěr pár sladkostí. Nepřekvapí štrůdl (prý domácí) za 35 korun či medovník se šlehačkou za 40 korun.
Součástí jídelního lístku jsou věnování slavných osobností, například Dominika Haška či Ondřeje Havelky.


Trochu mi utekla nabídka nealkoholických nápojů a nezkusil jsem ani kávu. S cenami jsem spoléhal na elektronický jídelní lístek, ten však bohužel nefunguje - na rozdíl od zbytku stránek (zde).
Jak jsem již zmínil, obsluhovala servírka. Mladá, zřejmě nevyučená. Ochotná, vstřícná ale průšvih s pivem šel na její vrub.
Záchody neměly žádnou kritizovatelnou vadu. Stejně jako celá restaurace svítily novotou.
Shrnutí: restaurace Georgia určitě na Českolipsku patří k tomu lepšímu. Smutná byla jen epizoda s odporným pivem, ale ono kvůli Gambrinusu by stejně nikdo nikam nejezdil. Prostředí láká spíše k romantickému posezení u vína (pokud nemusíme řídit) - servírka přiběhla se svíčkou trochu pozdě, ale přece. Nedělá mi problém se na Slunečnou vrátit, pokud budu chtít někoho pozvat na večeři.

Nahoru