Fotoglosy z Korejského poloostrova 6. (O moderním sídlišti)

Verze pro tisk |

Marcela Meidiger pochází z Nového Boru, ale po revoluci odešla do světa živit se jako učitelka francouzštiny. Pobyla v Mexiku a USA. Nyní už více než půl roku působí v Jižní Koreji.

1. Jižní Korea, země s jednou z nejvyšších hustot obyvatelstva nemá na vybranou, a tak se staví do výšky. V Čongju, kde bydlím, vyrůstají moderní luxusně vybavená sídliště. Investoři pochopili, že stavění paneláků je v Jižní Koreji zlatý důl, a stavební firmy se předhánějí v rycholsti a kvalitě stavění.

2. Jedno z takových sídlišť jsem si prohléda zblízka. V chodbách rozestavěného domu jsem narazila na vedoucího stavby sídliště Cantavil. Jmenuje se Min Am-Sik, je mu něco přes 40 let,  mluví dobře anglicky a  rád cestuje. Před několika lety vedl jednu stavbu na Filipínách, a po dokončení sídliště Cantavil odjede stavět do Vietnamu. Představil se anglicky, a nabídl, že mě provede svým královstvím, kde tráví už třetí rok většinu svého času. Ukázal mi právě se dokončující byty a trpělivě odpovídal na mé všetečné otázky.

3. Výstavba sídliště, od projektu k předání bytů, trvá dva a půl roku. V každém domě je jich kolem  pěti set,  a ty nejluxusnější jsou v posledním patře: duplexy s mansardovým patrem a terasou na střeše paneláku, s výhledem na rozestavěná sídliště.


 
4. V sídlišti nebudou auta parkovat mezi domy, ale v podzemním parkovišti. Pan Min je na to hrdý, zbyde tak více místa na zeleň.

5. Pod tlakem konkurence se stavební firmy předhánějí v originalitě vybavení sídliště a v osázení zelených ploch. To začíná už ve chvíli dokončení hrubé stavby, stavební firma si na to najímá podnik specializovaný na zahradní architekturu. Stromy a keře se sázejí už vzrostlé a tak ve chvíli, kdy se stěhují na sídliště první obyvatelé, už se prostor vesele zelená a kvete.

6. Fontány, sousoší a abstraktní plastiky hýří tvary, nápady a humorem.

7. Korejci se denně zabývají svým zdravím a vzhledem, a proto je sídliště vybavené posilovnami a posilovacími stroji ve vstupních prostorech domů a v parcích kolem domů.

8. Na dětských hřištích a sportovištích s měkkým plastovým povrchem si už hrají děti prvních obyvatel sídliště.

9. Vchody obložené mramorem a zdobené rytinami nenechávají nikoho na pochybách, k jaké sociální vrstvě patří budoucí obyvatelé sídliště.

10. V projektu se myslelo i na bezpečnost majetných obyvatel: sídliště je vybavené moderním bezpečnostním systémem. Pan Mink mi ukázal strážní místnost s nepřetržitou službou, která na obrazovkách sleduje každý pohyb v chodbách, vstupní hale, v parcích a v podzemním parkovišti.

11. Na okraji města čtyři různé stavební firmy postavily vedle sebe čtyři supermoderní sídliště. V jejich sousedství už jiné firmy stavějí tří až čtyřpatrové domy, ve kterých budou banky, pošta, restaurace, kavárny, kadeřnictví a obchody s posledními módnímy výkřiky.

12. Ještě není dostavěno, ale agenti už rozdávají reklamní letáky nabízející pronájem prostor. Za měsíc nebo dva zmizí poslední stavební stroje, šťastní Korejci se nastěhují a město ve městě ožije. Ale ceny bytů v sídlišti Cantavil jsou příliš vysoké, a tak zůstanou možná některé byty dlouho prázdné.

Nahoru