Financování sportu v Novém Boru a Jiskra

Archiv
Verze pro tisk |

celkem poslední Evropské ligy mistrů, jeho členové obsadili 1. a 2. místo na MČR mužů 2009, 2. místo na MČR žen 2009, 2. místo na MEU 2008 a mají i řadu dalších úspěchů. Máme stovku členů, z toho 75 aktivních, vedeme 2 kroužky mládeže. Provozujeme Novoborský šachový server se zhruba 3000 návštěvami denně, pořádáme řadu akcí a turnajů, objevujeme se v médiích, např. téměř v každém dílu televizního čtrnáctideníku V šachu na ČT4 Sport.


Město naše aktivity podporuje, za což jsme rádi. Nicméně zcela nechápu systém, podle kterého jsou např. rozdělovány dotace na činnost. Když jsem sečetl položky, které vydáváme a které město chce podle pravidel dotací podporovat, došel jsem k částce 155.000 Kč, s položkami pod čarou (pokud na ně bude) pak 231.000,- Kč a to jsem nezahrnul cca. 180.000 za účast na Evropském klubovém poháru. Z rady města vyšel návrh pro nás 20.000,- Kč, tedy necelých 9%. Neměl bych nic proti, každá pomoc dobrá, kdyby ale z ostatních šesticiferných žádostí nedostala Jiskra 75%, TJ Stadion 66% a FC 51%. Proč jsou tam takové rozdíly? Jakou roli hraje vykazovaný počet členů? Řada z nich už ani nemusí tušit, že jsou pořád vedeni jako členové. Když se hledá něco na šachisty, objeví se informace, že řada členů není z Nového Boru. Ano, z lidí pouze z Boru bychom nikdy nepostavili družstvo, které by bylo schopno vyhrát ligu a dokonce být 10. v Evropě. Tam jsou celky, které nemají ani 2 hráče ze stejné země, natož pak města. Je ale tato informace relevantní? Žádost včetně příloh je poměrně slušná hromádka papírů, ale na bydliště členů se tam nikdo nikdy neptal. Podle úspěchů či mediálního ohlasu se pak nerozhoduje určitě, to by Jiskra, která nemá ani vlastní internetové stránky (což jsem zjistil, když jsem chtěl minule zjistit cenu pronájmu haly), těžko mohla dostávat 75% žádaného.


RM města udělala jen drobné změny oproti návrhu, který vzešel ze sportovního výboru. Na něm byl podle mých informací přítomen p. Mánek (také bych rád přišel, kdyby mě někdo pozval) a během jednání ho opustili p. Kubáň a p. Novotný, protože první byl prý urážen a druhý usoudil, že nemá cenu se tam dohadovat. Jelikož tam z pětičlenného výboru nebyl p. Kalous, usnesení vlastně přijali pouze 2 lidé. Tolik tedy jen povzdech nad současným „systémem“ financováním sportu, měl-li by někdo ze zastupitelů zájem, rád pomůžu navrhnout nějaký lepší, spravedlivější a průhlednější.


K Jiskře: šachisté vystoupili z Jiskry už dávno, poté co jsem zjistil, že řadu let platíme Jiskře pouze členské příspěvky (i když drobné) a nedostáváme nic. Nebyli jsme také jediní, kdo odešel. O hospodaření Jiskry jsem toho zaslechl spoustu, bohužel, nikdy nic pozitivního. Zaujalo mě, že u siláků stačila jedna zmínka o dopingu na to, aby jim byla zastavena veškerá podpora města. U Jiskry se hovoří o různých nepravostech již řadu let, z kohoutku ale teče dál. Je odpovědností každého zastupitele, zda to tak nechá či zda nejprve nenechá řádně prověřit, kam peníze města posílá.


 

Nahoru