40/2017

Verze pro tisk |

Je českolipské nádraží nejkrásnější? Jsou větším zlem SPD nebo komunisti? Hvězda stand-up v Lípě. Kdo vyhrál volby na gymplu?

Pondělí

A máme tu další volební kalkulačku. Je ze serveru aktualne.cz a najdete ji zde. Samozřejmě jsem ji vyzkoušel. Největší shodu jsem měl rovnou se třemi stranami: KDU-ČSL, Zelenými a ČSSD. O jednu odpověď méně s TOP 09. Páté mám Starosty, opět o jednu odpověď. Naprosto se neshodnu s SPD, DSSS a KSČM.

Úterý

Když už jsem se otřel o SPD, tak si pro ilustraci dovolím přidat jedno video z politické debaty na České televizi.

Také něco regionálního by to chtělo. Radek Hortenský mě upozornil na skutečnost, že českolipské nádraží bylo zařazeno do hlasování o nejhezčí nádraží Česka. Pokud jste patrioti, ale s tím českolipským máte nějaký problém, pak vězte, že ve finále jsou i Doksy. Hlasovat můžete zde. Jen připomínám, že loni vyhrála Mimoň. Jo, tady v Sudetech je krásně.

Středa

Měl jsem dilema. Nakonec se ozvali komunisti, jestli bych neudělal rozhovor s jejich kandidáty do Poslanecké sněmovny. Na jednu stranu si přeju, aby už konečně zmizeli v propadlišti dějin, na druhou chci být spravedlivý (nevím, jestli je to správný přívlastek – chtěl jsem napsat nezávislý, ale v nezávislost po dvanácti letech v novinách nevěřím). Nakonec jsem začal otázky připravovat, ale pěkně jsem se orosil při čtení komunistického programu. Neziskové lékárny, neziskové ambulance, státní byty, státní banka, revize restitucí. V každém druhém bodě něco, co smrdí zestátňováním nebo totální devastací tržního prostředí. A k tomu vystoupení z NATO a všelidové hlasování. Tak třeba se v tom někdo najde.

Jen připomínám, že tento týden jsem vydal rozhovor s Tomášem Martínkem, kandidátem Pirátů (zde). Jestli ještě někdo o zviditelnění uvažuje, už moc času nemá. Nic za to nechci, je to můj příspěvek k pluralitě názorů.

Čtvrtek

Ve středu večer jsem vyrazil za kulturou. U Bílýho černocha se konalo představení s názvem Stand-up Factory vol. 1 v České Lípě. Stand-up je módní záležitost, nicméně zřejmě zde něco podobného bylo už před staletími.

Mě nejvíce lákala skutečnost, že součástí souboru, který klub naplnil, je i Jirka Charvát. Můj bývalý student, se kterým jsem nedávno dělal rozhovor do seriálu Štafeta (zde). Vždy mi přišel jako extrovert v psaní, ale trochu introvert navenek. Proto pro mě bylo šokující, s jakou suverenitou se postavil před stovku lidí a hovořil o svém prvním orgasmu. Navíc v druhé řadě židlí seděli jeho rodiče (vzpomněl jsem si na šok svých rodičů, když v časopisu Ty a já vyšel úryvek z mého deníku pojednávající o cestě do Bulharska, kam mě v dobré víře jako gymnazistu poslali kroužkovat vlhy).

Byť mluvil o intimním tématu, projevilo se, jaký je to perfekcionista. Na rozdíl od jiných vystupujících, kteří v první sérii také hovořili na podobné téma, si nepomáhal sprostými výrazy, nezadrhával se.  Jeho profesionalita se bohužel projevila i v tom, že ve druhé části předvedl vystoupení, které řada fanoušků žánru znala z youtube.

Pátek

V naší škole proběhly studentské volby. Účast byla 51 procent. Vyhráli Piráti, druhá skončila TOP 09, třetí Zelení, čtvrté bylo ANO, pátý Okamura společně se Starosty.

Celorepublikově dopadl tento tradiční projekt takto: Největší počet hlasů získala mezi středoškolskými studenty Česká pirátská strana (24,52 %), za ní následovalo hnutí ANO 2011 (11,88 %), na třetím místě se jen s malým rozdílem umístila TOP 09 (11,75 %), na čtvrtém místě (7,76 %) hlasů Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), na pátém místě Strana Zelených (6,33 %). Pokud by se jednalo o reálné volby, dostali by se do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR s více než 5% hlasů ještě Občanští demokraté (6,14 %) a SPORTOVCI (5,21 %).

Sobota

Počasí sice nic extra, ale já přesto vyrazil na další ze svých cest, tentokrát na etapu Zlaté stezky Českého ráje. Z Malé Skály jsem vystoupal do Besedic, následně na Hamštejnský hřeben a nakonec až na Kozákov. Zpět přes Semily.

Nahoru