Českolipská nemocnice zvažuje omezení provozu

Archiv
Verze pro tisk |

Kvůli finančnímu kolapsu a reálné hrozbě narušení sociálního smíru svolal ředitel českolipské nemocnice na dnešní odpoledne zaměstnance do auditoria, aby je se situací seznámil. O řešení krize se v těchto dnech pravidelně radí vedení nemocnice s primářským sborem, odboráři i externími odborníky. Zároveň nemocnice včera požádala svého zřizovatele - Liberecký kraj o finanční výpomoc.


Nemocnici s poliklinikou v České Lípě nyní dusí více problémů najednou. Především zhoršení platební bilance, výrazně nižší příjmy od zdravotních pojišťoven ve II. pololetí roku a dokonce i historicky dvakrát zpožděné platby od největší z pojišťoven. Dále nepříznivější úvěrové podmínky banky a stupňující se tlak dodavatelů - nejen léků a zdravotnického materiálu, kteří většinou již nechtějí nemocnici zásobovat jinak než za hotové peníze a k tomu požadují splátky starších dluhů. Ke konci září dosáhla výše závazků NsP po lhůtě splatnosti 90 milionů korun. V polovině prosince bude nemocnici chybět 15 milionů korun, z toho 7 milionů Kč na uspokojení zákonných, mzdových nároků zaměstnanců.


Důvod zadluženosti nemocnice (ale i desítek dalších českých nemocnic) spočívá ve státem nastaveném systému. Navíc příjmy naší nemocnice jsou léta výrazně podprůměrné, nestačí na pokrytí všech provozních nákladů, ať nemocnice šetří sebevíce! A dělá to již dlouho, ale objektivní realitou je, že se vlastními silami z finančních problémů dostat nemůže. Jde doslova o začarovaný kruh. Nouzový, krizový provoz, bude-li vynucen, přinese jen krátkodobý efekt. Pak nemocnici hrozí rozpad kvalifikovaných týmů i následný, další pokles plateb od zdravotních pojišťoven za snížení výkonů.


Nemocnice již letos snížila počet akutních lůžek: ze 481 na 437 lůžek. Původně jich nemocnice měla 600. Zároveň vytvořila kapacitu pro šedesát lůžek následné péče. Opustila provozování zdravotní dopravy, protože to byla pro nemocnici ztrátová činnost. K snížení nákladů přispěla i redukce některých provozních budov a jejich odpojení od energetických zdrojů. Snížil nárůst osobních nákladů v tomto roce proti předpokládanému objemu.


V NsP Česká Lípa pracuje 810 lidí, z toho 100 lékařů. Na rozdíl od mnoha jiných nemocnic nezískala od státu téměř žádné zásadnější dotace na modernizaci. Celkový roční rozpočet nemocnice je 405 milionů korun. Nemocnice má zpracovanou strategickou analýzu a návrh koncepce svého rozvoje. NsP Česká Lípa je projekčně připravena na rekonstrukci a modernizaci. Projekt rekonstrukce zároveň respektuje strukturální změny v lůžkovém fondu, je prioritně sestaven a předpokládá etapovitou realizaci ve čtyřletém období.

Nahoru